Sparanghelul este una din cele mai nutritive legume pe care natura ni le-a oferit. Este sărac în calorii, plin de vitamine și bogat în fibre. Este alimentul minune care nu ar trebui să lipsească de pe masa românilor, însă costurile sunt pe măsură: 50 de lei kilogramul. Iată ce se întâmplă dacă mănânci sparanghel în fiecare zi și ce efecte secundare are!
Sparanghelul poate fi considerat alimentul minune, însă, ca orice exces, consumat zilnic poate avea și unele efecte secundare.
Din cauza conținutului său ridicat de fibre, spranghelul poate provoca flatulență, crampe la stomac și tulburări gastrice.
Sparanghelul conține acid asparagusic care se poate descompune în compuși sulfuroși, ceea ce ar putea produce o schimbare în mirosul urinei. De altfe, există persoane care sunt alergice la sparanghel și se pot confrunta cu erupții cutanate, ochi înlăcrimați și dificultăți de respirație.
Sparanghelul este 93% apă și are un conținut scăzut de sodiu, precum și o sursă bună de:
Această legumă conține un amestec puternic de nutrienți care ajută la creșterea energiei și la curățarea organismului. Sparanghelul este cunoscut ca fiind un bun antiinflamator, are efecte de anti-îmbătrânire și reduce riscul de diabet tip 2.
Prin urmare, proprietățile antiinflamatorii impresionante ale sparanghelului și nivelul ridicat de antioxidanți pot preveni bolile de inimă, îmbătrânirea cognitivă și diabetul tip 2, dar, poate cel mai important, consumul de sparanghel, este asociat cu scoderea riscului de cancer.
Datorită conținutului ridicat de fibre, sparanghelul este cunoscut pentru beneficiile aduse digestiei. Fibrele ajută la deplasarea alimentelor prin intestin și oferă o ușurare a disconfortului din timpul procesului digestiv.
Proprietățile acestui aliment minune nu se opresc aici. Sparanghelul poate fi folosit ca un diuretic natural, ajutând organismul să elimine excesul de sare și lichid, ceea ce îl face deosebit de bun pentru persoanele care suferă de edeme (umflături) și hipertensiune arterială. De asemenea, ajută la eliminarea toxinelor din rinichi și la prevenirea pietrelor la rinichi.